Foto: Sarah Larsén, SR Skaraborg.

Slakteriet i Håkantorp går mot nedläggning

Svenskt Fågelkötts hönsslakteri i Håkantorp utanför Vara riskerar att stängas.
Allt fler hönor gasas ihjäl direkt i hönshuset vilket gjort att slakteriet i Håkantorp får för få hönor för att gå runt ekonomiskt. Sveriges enda hönsslakteri och 40 jobb är därmed i farozonen.

I dag lämnas det ut dispenser till gårdar som vill avliva sina höns på plats med hjälp av gas. Om slakteriet i Vara får färre hönor än 2.5 miljoner per år kan de inte fortsätta verksamheten utan måste stänga.

– Idag tar vi emot tre miljoner höns. Resten av det här året har vi tillräckligt med anmälningar, men för nästa år måste vi få betydligt fler för att det ska kunna gå, säger Helge Häggman som är vd på Svenskt Fågelkött. 

Fyrtio personer jobbar i företaget och enligt Helge Häggman kan många få svårt att hitta nya jobb om företaget vid årsskiftet tvingas stänga:

– Av de här 40 finns det ju säkert ett antal som kommer att hitta jobb, men det finns ju risk att en betydande del av dem kommer att ha svårt att göra det, säger Helge Häggman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".