Skövdebo åtalas för 16 bedrägerier

En 21-årig Skövdebo åtalades på fredagen för 16 fall av bedrägerier och ett försök till bedrägeri. Totalt ska mannen ha lurat till sig varor värda över 170 000 kronor.

Det började i juli förra året, då 21-åringen kom över en annan mans bankkort där han tog ut 6 000 kronor som han spelade bort. I september i fjol börjar sedan en lång rad av bedrägerier. Enligt åtalet riktade han först in sig mot affärer i Skaraborg som säljer TV-apparater, och med hjälp av en falsk legitimation fick han med sig två TV-apparater värda tillsammans 36 000 kronor. Vid det tredje försöket misslyckades han, och han bytte då taktik.

Nu blev det istället privatpersoner som sålde bärbara datorer och TV-apparater via annons som lockade till sig 21-åringens intresse, och han misstänks för bedrägeri i 14 sådana fall. Enligt åtalet är mönstret detsamma i alla fallen, han hämtade varorna och bedyrade att han satt in pengarna på säljarens bankkonto. Men några pengar kom aldrig.

Totalt ska han ha lurat till sig varor för 171 000 kronor.

Slutligen åtalas också för att ha hotat en socialsekreterare då hans socialbidrag blev försenat.

21-åringen har erkänt de flesta brotten, men i en del av fallen håller han inte med om åklagarens bedömning att det rör sig om grovt bedrägeri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".