Många heroinmissbrukare i Lidköping

Allt pekar på att missbruk av heroin har fått fäste i Lidköping.

Det visar den särskilda satsning på narkotikabekämpning som polisen genomfört den senaste tiden.

Benny Stridh, chef på narkotikaenheten vid Lidköpingspolisen, bekymras över att man upptäckt heroinmissbruk ofta hos unga människor och säger att det är ett nytt inslag i Lidköpings drogproblem.

- Hur många det är som har missbrukat heroin, men aldrig tidigare har vi haft ett sånt stort missbruk av heroin i Lidköping. Det säger Benny Stridh.

Under de senaste veckorna har polisen genomfört en särskild satsning på narkotikabekämpning. 

85 personer har åkt fast, misstänkta för olika typer av narkotikabrott och har nu straff av varierande grad att vänta sig.

Det nya är att det tycks finnas ett fäste för heroinmissbruk. Flera av personerna är under 23 år och det är allvarligt att så unga människor är fast i ett så tungt missbruk.

Polisens satsning har gjort att man för tillfället stört knarkhandeln och försämrat tillgången på droger.

Detta är syftet med de särskilda satsningar som polisen numera gör, att sätta tryck och skapa en oro i de kretsar där missbruk och handel sker.

Grundproblemet nu är att heroinmissbrukarna i Lidköping är så många att de knappast försvinner av sig själva bara för att deras langare har åkt fast.

- De har sitt sug och beroende kvar och hittar alltid någon annan som vill sälja heroin, säger Benny Stridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".