Varas skolor måste spara - 400 elever färre

Runt om i Skaraborg ser kommunerna nu över hur framtidens skola ska se ut. I Vara kommer antalet elever bli cirka 400 färre de närmasta åren vilket kräver besparingar framöver.

- Skolorna i Vara kommer tvingas spara 14 miljoner, men hur det ska gå till är långt ifrån klart ännu, säger Lars Gazelius ordförande i den fullmäktigeberedning som skissat på olika scenarion för skolans framtid i Vara kommun.

I beredningsgruppen 5 olika scenarion som är tänkbara fram till 2012/2013 berörs sammanlagt 10 av kommunens 12 grundskolor.

Långt till beslut
Om någon skola kommer att läggas ner och i så fall vilken eller vilka finns inga beslut tagna om.

Än så länge har man inte ens gjort någon konsekvenutredning och en sådan måste också vägas in om man ska förändra inom skolan, så ett beslut är inte direkt bakom knuten.

Inte över natten
Förändringsarbetet ska vara klart 2012/2013 men måste påbörjas långt innan dess. Elevantalet sjunker inte över en natt utan siffrorna dalar stadigt de kommande åren.

- Vi måste ha en plan under hela resans gång. Exempelvis finns skolor som behöver renoveras och sådana frågor måste vi också ta ställning till när vi gör en plan över helheten, säger Lars Gezelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".