Kommunals avtal blir dyrt för Skaraborgs kommuner

Kommunals löneavtal ger kommunerna ekonomisk huvudvärk. I Mariestad är en skattehöjning oundviklig, men även Törebodas ekonomi är pressad och avtalet kan bli faktorn som tvingar fram höjd skatt.

- Det innebär fem miljoner mer i lönekostander för kommunen och det kommer drabba verksamheten, säger kommunalrådet Lars-Åke Bergman.

Törebodas politiker är inte ensamma om att stöna högt över det dyra kommunalavtalet.

Vår kartläggning visar att det trasar sönder de ekonomiska kalkylerna i alla Skaraborgs 15 kommuner. Men i Töreboda hade man just fastställt budgetramarna för 2008 och trodde sig ha läget under kontroll.

- Vi hade en buffert men den åts först upp av kostandsutjämningen och nu kommer avtalet också. Vi hoppas kunna undvika en skattehöjning, men vi vet inte hur det kommer gå, säger Lars-Åke Bergman.

Kommunavtalet innebär också en riktad låglönesatsning på 400 extra för kvinnor som tjänar mindre än 20 000.

- Jag har en känsla av att merparten av kommunals medlemmar ligger under 20 000 så det blir nog 400 kronor extra för det flesta, spår Lars-Åke Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".