Karl-Henry efter haverirapporten: "Nu är det dags att gå vidare"

16 månader efter den svåra bussolyckan utanför Arboga har alla tekniska fel uteslutits och det står klart att olyckan var en ren olycka.
– Det är skönt att få höra slutrapporten, säger Gullspångsbon Karl-Henry Jansson.
Nu vill han lämna olyckan bakom sig.

Karl-Henry Jansson från Gullspång miste sin fru och en av sina arbetskamrater i olyckan och fick själv flera svåra frakturskador.

Haverikommissionens slutrapport visar att flera av de nio dödsoffren sannolikt kunde ha räddats om räddningsarbetet hade gått fortare. Ändå tar han emot rapporten med en känsla av frid:

– Nu är det ju ganska säkert att det här var en ren olyckshändelse. För mig känns det bra att veta att det är så.

Orsaken till olyckan var, enligt haverikommissionens rapport, att föraren fick en plötslig frånvaroattack - troligen ett epileptiskt anfall. Fram till det anfallet hade chauffören varit fullt frisk.

Idag är Karl-Henry Jansson i stort sett återställd rent fysiskt. Han ät tacksam för det stöd han har fått både från samhället och privat för att bearbeta olyckan rent mentalt. Nu är det dags att gå vidare, menar han:

– Man får tänka som så att det här inte går att få ogjort utan livet måste gå vidare. Man får se positivt och ta till vara på det som finns kvar.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista