Avvisningshot kan ligga bakom 13-årings försvinnande

Den 13-årige pojke i Floby som försvann i måndags var vid lunchtid under lördagen ännu inte återfunnen. Polisen tror att han håller sig undan frivilligt. I mitten av maj fick pojken veta att han och hans mamma ska avvisas till Grekland, som var det första EU-land de kom till som flyktingar.

- Det förhandsbeskedet kan ha fått pojken att gå under jorden, säger Ulf Andersson inre befäl vid polisen i östra Skaraborg.

Pojken och hans mamma har flytt från Somalia. Pappan antas vara död och en äldre bror är försvunnen.

Till Sverige kom de i början av april från ett annat EU-land, nämligen Grekland. Migrationsverket vill därför avvisa pojken och hans mamma tillbaka till de grekiska myndigheterna, i enligt med den så kallade Dublinkonventionen som reglerar flyktingpolitiken i EU.

Enligt polisen var det ett besked som gjorde 13-åringen mycket ledsen och upprörd, och som därför kan ha gjort att han i sin förtvivlan gömt sig någonstans.

Man tror inte att pojken varken kan eller vill ta sig särskilt långt på egen hand, utan man bedömer att han befinner sig någonstans i närområdet, troligen i Floby samhälle.

- Om vi uppfattat anledningen till att han håller sig borta rätt, finns ingen anledning att tro att lämnat bygden, säger Ulf Andersson.