Rätt kost och motion i livet på egen hand

Ett hälsoprojekt i Falköping riktar sig särskilt till unga personer med begåvningshandikapp.
För att slippa risken att bli överviktig och få sämre hälsa ska de utvalda få lära sig skapa rutiner för kost och motion.

För personer med ett begåvningshandikapp kan det vara svårt att inse varför det är viktigt att motionera och äta bra. Därför startar handikappomsorgen i Falköping i höst en särskild utbildning där nyttig mat och motion ska bli rutiner och vanor hos ungdomar som just avslutat gymnasiesärskolan.

Ari Nyberg från Falköping säger att han tycker att det är svårt att veta hur mycket han ska äta och därför vill lära sig mer i projektet, säger han.
- Jag skulle gärna vilja veta var gränsen går, eftersom jag är lite rund om magen själv!

Idén med ett hälsoprojekt riktat mot unga med begåvningshandikapp kom till när personalen i Falköping insåg att många gick upp drastiskt i vikt just när de flyttade till egen lägenhet.

- Man förstår inte att man måste motionera för sin egen skull, säger Barbro Skoglund som är en av ledarna för projektet.
- I självständigheten så tycker man att det är jättehärligt att få handla den mat man vill. Äntligen så har man en egen lägenhet och ett eget kylskåp och man bestämmer själv och då kan det hända att det blir fel mat som man köper, säger hon.

Och för att undvika sämre hälsa och isolering, som riskerar blir konsekvenserna av övervikt i den här gruppen, ska i höst ett antal ungdomar få hjälp med att skapa rutiner för motion och lära sig vilken mat som är nyttig.

Samtidigt ska personalen inom handikappomsorgen också få utbildning för att all personal ska kunna stötta ungdomarna till en hälsosam livsstil.