Wennerbergsgårdens framtid fortfarande oklar

Vad som ska ske med den anrika Wennerbergsgården i Lidköping, där skalden och tonsättarens Gunnar Wennerberg föddes, är fortfarande oklart.
Båda pensionärsföreningarna PRO och SPF kan tänka sig att ha gården som samlingslokal och vill därför att kommunen ska köpa den av nuvarande ägare.
Kommunalrådet säger ”nej” men oppositionsrådet säger ”ja, under vissa förutsättningar”.

Fast majoriteten ställer sig negativ till ett köp så kan moderata opositionsrådet Karin Lexmon tänka sig ett köp - under vissa förutsättningar.
- Vi vill att kommunen köper Wennerbergsgården till pensionärerna och skänker den in i en stiftelse, där kommunen är med, med pensionärsföreningarna, kyrkan och eventuellt Dina Försäkringar och vilka som nu kan vara intresserade av att vara med i en stiftelse.

För drygt ett år sedan sålde Lidköpings församling Wennerbergsgården till Dina försäkringar.
Men försäkringsbolaget är bara intresserad av en mindre del av fastigheten och ser gärna att kommunen köper den gamla 1700-talshuset till PRO-SPF.

Men kommunalrådet Kjell Hedvall är negativ.
- Den är inte lämplig för det ändamålet, det är 2000 pensionärer som man säger ska in där och det är en privatbostad.

Trots att optionstiden egentligen har gått ut så har SPF och PRO lyckats att få Wennerbergsgården på dagordningen när kommunstyrelsens arbetsutskott möts på tisdagen.
Men Kjell Hedvall har inte ändrat inställning.

- Vi vill inte ha den här fastigheten på oss, vi har tillräckligt med kostnader i Lidköpings kommun, säger Kjell Hedvall.
Han hänvisar alla föreningar till Sockerbruket, som inhandlades för just föreningsverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".