Pensionärer i Hjo kritiska till nya avgifter

Nyligen infördes den nya maxtaxan inom äldreomsorgen i kommunerna. Nu strömmar överklaganden in till Länsrätten i Mariestad mot att andra avgifter höjts istället. - Det är inte fråga om nån smyghöjning. Kommunen tar ut skäliga kostnader för mat och boende, säger omvårdnadschef Anna-Greta Rosenberg i Hjo kommun.
Det är just från Hjo kommun, som de flesta (fyra) överklaganden i Skaraborg kommit in till Länsrätten. Innan maxtaxan infördes betalade den äldre en gemensam avgift för vård, mat och boende. Nu skiljer kommunen på vårdavgiften och avgifterna för mat och hyra. Maxtaxan gäller bara vårdavgiften. En del pensionärer kritiserar nu kommunen för att ta ut högre avgifter för mat och boende för att kompensera sig för maxtaxan. Anna-Greta Rosenberg tycker inte att pensionärerna har fog för sina klagomål. - Om det är så att kostnaderna för mat och boende ska vara lägre får omvårdnadsnämnden och kommunfullmäktige ta politiska beslut på att subventionera kostnaderna, tycker hon. Hittills är det 15 överklaganden från de skaraborgska kommunerna, som kommit in till Länsrätten i Mariestad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".