Rattonykter får fortsätta lära ut bilkörning

Den 45-åriga kvinna som på onsdagen greps misstänkt för rattfylleri sedan hon varit onykter i samband med en övningskörning, får fortsätta att lära ut bilkörning. Enligt polisen och länsstyrelsen krävs att körkortet dras in för att handledaren ska ifrågasättas.

Det var i onsdags morse som en privat övningskörningsbil stoppades i en alkoholkontroll på riksväg 47 vid Tråvad.

Den 17-årig flickan som satt bakom ratten hade inga spår av alkohol i sig, men den 45-åriga kvinnan som satt bredvid som handledare hade 0.24 promille alkohol i blodet, precis över gränsen för vad som är tillåtet.

Hon misstänks nu för rattfylleri, eftersom handledaren vid en övningskörning anses som förare och ansvarig för körningen.

Men den som handleder en övningskörare kan inte förlora handledarbeviset. Det är bara om körkortet dras som handledaren inte kan fortsätta att handleda.

Det det är väldigt sällsynt att handledare förlorar körkortet.

Enligt länsstyrelsen har det bara hänt en gång i Västra Götaland, och då var det en pojke som blev osams med sin pappa och gasade på, så att pappan förlorade körkortet för fortkörning.

Att en handledare ertappas med att köra onykter är mycket sällsynt, det uppger både polisen och länsstyrelsen, som bara känner till något enstaka fall.