Protester i Forshem mot planerad Arnby

Nu kommer kritiken mot Götene kommuns planer på en medeltida turistby på Kinnekulle.
Björn Lieberth bor i Forshem, och han vill inte bli granne med turistsatsningen för 30 miljoner.
– Man bor i en idyll som förstörs bara för att politikerna vill leka lite. Jag menar, att sitta i en trädgård men med en 5000 personer som leker Arn runt en, det vet jag inte om det är så roligt, säger Björn Lieberth, som vill att den planerade byn flyttas.

Tanken är att en medeltida värld ska byggas upp i Forshem, bland annat med några av de byggnader som används vid inspelningen av Arnfilmerna.  

Det hela kommer att kosta närmare 30 miljoner kronor. Götene kommun räknar med att stå för fem av de miljonerna och hoppas att byn om några år ska locka 50 000 besökare per år.

Björn Lieberth är inte imponerad av planerna. Han anser att byn kommer att bli för stor i förhållande till lilla Forshem:

- Arnbyn blir lika stor som Forshem. Var ska vi som bor här bli av när alla turister kommer? Jag är inte emot byn som sådan men lägg den någon annanstans. Inte mitt i byn, det tycker jag blir fel.  

Kommunen hoppas att byn ska skapa gott om arbetstillfällen och sätta Götene kommun på kartan. Det hoppas även Eva-Maria Friberg har ett företag som ordnar Arnresor. Att satsningen blir av är viktigt för Götene menar hon:

– Man pratar om att det ska finnas pengar till vård och skola och det är genom skatteintäkter som det finansieras. Har man inte de skatteintäkterna genom en aktiv näringsverksamhet så går det inte. Vi får inte missa det här tåget.