Chockhöjda hyror kan tömma Commerce

Commercehusets nya ägare Boultbee vill chockhöja butikernas hyror. Följden kan bli att flera affärer tvingas lämna Commerce i Skövde.
-Det här är inga positiva nyheter. Jag blir orolig, säger Christer Rönn som är ombudsman för Handelsanställdas förbund i Skövde.

Boultbee är ett brittiskt snabbväxande fastighetsbolag som på kort tid köpt massor i Sverige. Senaste affären gäller tio köpcentra i Stockholm, en affär bara den värd 10, 4 miljarder kronor.

I februari köpte Boultbee Commerce och här, som på de flesta andra håll, har det betytt kraftigt höjda hyror.

En teori är att Boultbee vill få bort vissa mindre affärer och kanske även någon av restaurangerna för att istället få in fler klädbutiker som har stora ägare i ryggen.
Christer Rönn tror inte på det upplägget:

– Det är ett storstadstänk som inte hör hemma i Skövde och Skaraborg. Jag tror att olika sorters butiker och restauranger behövs för att folk ska tycka att det är trevligt att gå in i Commerce och handla.   

Flera av Commercehandlarna har vänt sig till hyresnämnden och även skaffat advokat inför de kommande förhandlingarna med den tuffe hyresvärden.

Själva säger Boultbee att företaget vill maximera resurserna i sina fastigheter och utmana andra köpcentrum. Kritikerna menar att engelsmännen bedriver rovjakt på pengar i en alltmer överhettad europeisk fastighetsmarknad. Christer Rönn tillhör de kritiska:

– De vill maximera sina vinster på bekostnad av våra medlemmar och i förlängningen Skövdes invånare och ett aktivt köpcentrum.