Fortsatt osämja om hönsgård utanför Skövde

Asketorps gård utanför Skövde vill utöka sin äggproduktion kraftigt, från 7 000 höns till 20 000 höns. Detta upprör en del grannar, som överklagat till Miljödomstolen.

Osämjan består och ett avgörande dröjer. Det står klart efter att Miljödomstolen nu tagit in åsikter från de olika parterna. Först till våren räknar Miljödomstolen med att fatta beslut i frågan.

Det var i våras som länsstyrelsen gav Asketorp grönt ljus att mer än fördubbla verksamheten. Men länsstyrelsen listade krav för utbyggnaden, som handlar om regler för hanteringen av gödsel och buller. Flera grannar överklagade beslutet till Miljödomstolen, som nu under hösten hämtat in yttranden från de olika parterna.

Den främsta invändningen har att göra med hur gödseln från hönseriet ska spridas på omkringliggande åkrar. Grannarna vill bland annat ha hårdare kvar på att gödseln ska myllas ned djupare i marken, annars befarar de luktproblem.

Någon av talar till och med om ekonomisk katastrof om utbyggnaden blir av. Att grannfastigheterna kommer att bli osäljbara och näst intill obeboeliga.

Bonden som vill utöka hävdar å sin sida att ombyggnaden kommer att ge en modernare gödselvårdsanfläggning, som i sin tur kommer att innebära betydligt mindre problem med lukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".