Ny pappaförening ska hjälpa till vid vårdnadstvister

En ny förening är på väg att bildas i Skaraborg för att ge stöd åt pappor som ligger i vårdnadstvist.

- Vi kan hjälpa andra, eftersom vi själva är utsatta föräldrar allihop och har erfarenheter av tvister. Vi kan stödja och hjälpa till, säger Anders Schröder från föreningen.

Anders Schröder är en av dem som vill hjälpa män som är inne i långvariga vårdnadstvister i den ideella föreningen Pappa-barn. Han tycker att det stora problemet är att pappor diskrimineras, när det gäller vem som ska få vårdnaden om barnen.

- Vi pappor har svårare att få fram våra egna åsikter på samma villkor som mammorna, säger Anders Schröder.

Pappa-Barn bildades i Stockholm förra året, har runt 400 medlemmar, och nu är det på gång med en lokalavdelning i Skaraborg.

Det är en ideell förening som hjälper pappor som ligger i långvariga vårdnadstvister med råd och stöd.

Anders Schröder, som själv har erfarenhet av flera vårdnadstvister i flera omgångar, tycker att det stora problemet är att papporna inte riktigt kommer till tals när föräldrarna är oense om vem som ska ha vårdnaden om barn.

- Det är vårdnadshavaren som tar alla viktiga beslut under uppväxten och får information om barnen från skola och andra inrättningar i samhället, därför är det viktigt att få ha vårdnaden sitt barn. Det menar Anders Schröder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".