Allt fler vill få hjälp med skuldsanering

Antalet ansökningar om skuldsanering har fördubblats i Skaraborg under det första halvåret i år jämfört med samma period förra året.
Bakom ökningen ligger en lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet, och som har gjort att många tror att det är lättare att få sina skulder sanerade.

Hittills i år har 107 personer i Skaraborg ansökt hos Kronofogdemyndigheten om att få skuldsanering, det vill säga att leva på existensminimum under fem år och samtidigt betala av på sina skulder, för att efter den tiden kunna börja om på nytt - skuldfri.
Det betyder dubbelt så många ansökningar som samma period förra året.

Men även om antalet skuldsatta som ansöker om sanering ökar betyder inte det att en större andel kommer att beviljas skuldsanering.

Under förra året var det ungefär 40 procent av ansökningarna som beviljades och kriterierna som måste vara uppfyllda har inte ändrats.
Då handlar det bland annat om att man måste kunna visa att skulderna man har är gamla och att man har ändrat livsstil och inte drar på sig nya skulder.

Ulrika Ring på riksförbundet Insolvens, som hjälper människor med stora skulder, säger till Radio Skaraborg att hon tror att andelen beviljade skuldsaneringar kommer att bli ganska oförändrad just för att kriterierna är desamma som tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".