Drinkdrogade personer ska få bättre hjälp

I höst startar polisen i Västra Götaland ett pilotprojekt för att få fram bättre rutiner, när det gäller att ta hand om personer som blivit drogade genom sin drink på krogen och sedan utsätts för brott, så kallad drinkspiking.

Sandra, som vi kallar henne, är en av många som utsatts för drinkspiking. Hon blev bjuden på ett glas vin av en bartender och ett par minuter efteråt kände hon att något var väldigt fel.

- Jag kände mig jättefull. Det gick inte att kontrollera min kropp, som tur var hade jag vänner som kunde hjälp mig och ringa efter min man.

Sandra anmälde inte det som hände och mörkertalet är stort för den här sortens brottslighet. Det fastslår kriminalkommissarie Anders Stolpe fast i sin förstudie kring drinkspiking, som lett fram till det pilotprojekt som nu inleds i höst i Västra Götaland.

- Jag har fått många samtal från personer som varit med om det här och som säger att de inte har anmält det till polisen.

En del av problematiken ligger i att personer som blivit drogade inte alltid får ett bra bemötande när de berättar om vad som hänt, eftersom det i många fall finns alkohol med i bilden.

Nu ska det tas fram nya rutiner för hur man ska säkra bevisning på ett bättre sätt, dessutom ska projektet leda till att bemötandet också ska bli bättre från polis, sjukvård och brottsofferstöd.

Västra Götalandspolisen håller i projektet med hjälp av pengar från brottsoffermyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".