Elbolag stängde av strömmen till Köpstaden

Skara Sommarland och Köpstaden drabbades under onsdagen av ett flera timmar långt strömavbrott, som ledde till att butiker fick stänga och stora delar av åkattraktionerna på Sommarland stod stilla.

Anledningen var obetalda elfakturor från Köpstaden, som gjorde att Vattenfall bröt strömmen fram tills halv två tiden, då fakturorna hade betalts.

- Det som stod stilla väldigt länge var halva vårt tivoli och hade det var högsäsongen, så hade det blivit en katastrof för oss. Det säger Björn Eriksson VD för Skara Sommarland.

Att nöjesparken drabbades beror på att parken köper en del av sin el av Köpstaden.

- Sommarland tål inte för mycket påfrestningar utifrån, eftersom vi har en kort säsong och att vi har arbetat upp en starkt rykte. En sån här sak är förödande får ett sånt varumärke om det skulle hända igen, säger Björn Eriksson.

Han uppskattar att kostnaderna för elavbrottet stannade vid några tusen kronor, men hade kunnat uppgå till 100 000 kronor eller mer om det varit högsäsong.

Köpstaden bytt elleverantör

En av delägarna i Köpstaden Claes Göran Olsson säger till Sveriges radio Skaraborg att det inte finns några ekonomiska problem för köpstaden. Enligt honom handlar det om ett missförstånd när man bytt elleverantör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista