Lidköpingsforskare varnar för kaffetörst

Efter storlarmet om cancerframkallande akrylamid i chips och pommes frittes kommer nu nästa larm, som denna gång drabbar storkonsumenterna av kaffe. Den som dricker fyra till fem koppar kaffe om dagen ökar risken att få cancer. - Det ligger absolut i riskzonen, säger forskningschef Sune Eriksson på laboratorieföretaget Analycen i Lidköping. Han är en av de experter som vet mest om riskerna med akrylamid.
Sedan larmet i våras om höga halter av akrylamid i våra vanligaste livsmedel så kommer nu nya larm. Nu är det vår verkliga nationaldryck kaffet som pekas ut som farligt att dricka i stora mängder. Det är vid rostningen av kaffebönorna, som giftprocessen startar och akrylamid börjar bildas. Sune Erikssons råd är att storkonsumenter ska minska sitt kaffesörplande. Varningen gäller speciellt för de personer som har cancersjukdomar inom släkten. - Fyra till fem koppar kaffe om dagen motsvarar samma risk som normalkonsumenter av chips och pommes frittes utsätter sig för, säger Sune Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".