Tror på lanthandeln i framtiden

De senaste årtiondena har många lanthandlare lagt ner sin verksamhet, lönsamheten har varit för dålig.

Niklas Larsson vågar tro på en framtid för handeln ute på vischan, under lördagen tog han över affären efter sina föräldrar.

- Man är väl kanske född in i det och jag har alltid varit lite sugen att starta något eget, säger Niklas Larsson som är 36 år och tog över lanthandeln.

Nu tänker han satsa på butiken med en intimare miljö, mer personlig service och mindre stress för kunden. Det är några faktorer som Niklas Larsson ska bygga sitt lanthandlarliv på.

Butiken har idag en inarbetad kundkrets i Varola med omnejd, ett kundunderlag som föräldrarna Åke och Ann-Katrine har byggt upp under 39 år. Det ska Niklas nu förvalta i egen regi.

Åke och Ann-Katrine Larsson har drivit affären i nästan 40 år och under de här åren har flera lanthandlare lagt ner sin verksamhet omkring deras affär, vilket har påverkat deras rörelse.

- Den enes död, den andres bröd brukar det heta, butiker har lagts ner runt omkring här och det har gjort att vi har fått fler kunder. Det säger  Åke Larsson som tidigare drev Varolaaffären.

Föräldrarna Larsson är hoppfulla och tror att butiken ska överleva framtiden, nu när sonen har tagit över.

- Nu de sista åren har lönsamheten bara gått uppåt, säger Ann-Katrine Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".