Fortsatt jakt efter nergrävda gifter i Lugnås

Utredningen om giftiga bekämpningsmedel i dricksvattnet i Lugnås utanför Mariestad fortsätter. Kommunen har fått nya pengar från Länsstyrelsen för att fortsätta utreda hur vattnet kan vara förgiftat med bekämpningsmedel. - Det är oklart om giftet finns i emballage eller direkt i marken, säger miljöinspektör Lars Sylvén i Mariestad.
Det är en konsultfirma, som jobbar med utredningen av det förgiftade dricksvattnet. Bekämpningsmedel som är förbjudna sedan länge har hittats i Lugnås. Ett misstänkt område har ringats in, men ingen vet ännu exakt var gifterna kan finnas. Det var 1997 som det för första gången upptäcktes, att det finns bekämpningsmedel i dricksvattnet i Lugnås. Kommunens första säkerhetsåtgärd blev att sätta in filter med aktivt kol, som tar bort gifterna. Sedan dess har letandet efter giftkällan pågått. Enligt Lars Sylvén kommer sökandet att pågå flera år till. Marken runt vattentäkten ägs av Kriminalvårdsstyrelsen, men vem som ska betala en eventuell sanering av marken beror på resultatet av den pågående undersökning. Fram tills att en ansvarig kan hittas så får dricksvattenproducenten själv stå för kostnaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".