Svagt stöd till barn med missbrukande föräldrar

Stödet till barn med missbrukande föräldrar i Skaraborg är svagt. Det visar en undersökning som IOGT-NTO:s ungdomsförbund Junis gjort. Undantaget är Skara kommun där det finns en etablerad verksamhet.

Av Skaraborgs femton kommuner svarar endast sju att barn till missbrukare har deltagit i någon särskild stödgrupp i kommunen det senaste året. I åtta kommuner fick inga barn särskilt stöd i någon stödgrupp i fjol.

Det stora undantaget är Skara som har en etablerad verksamhet för att stötta barn till missbrukare - där har 24 barn under förra året deltagit i en särskild stödgrupp. Nästan hälften har kommit från grannkommuner som köpt tjänsten av Skara kommun.

Det har tidvis varit kö med barn som haft behov av den här typen av stöd till verksamheten i Skara. Och där har verksamheten nu när man väl kommit igång blivit svår att klara sig utan. Det menar socialchefen i Skara, Lena Brämfeldt:

- Det är ett lyft för de här barnen att träffa andra som lever i samma situation, att få prata om de bekymmer som är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".