Ogiltigt pass - och du missar planet

Allt fler slarvar med att förnya sitt vanliga pass före utlandssemestern och räknar kallt med att skaffa ett provisoriskt pass på flygplatsen.

Nu under sommaren kan det bli ett sånt stort tryck hos gränspolisen att vissa inte hinner få ett provisoriskt pass innan flyget startar.

På Landvetter utfärdar man runt 30 provisoriska pass om dagen i sommar, vilket är dubbelt så mycket mot normala dagar.

Att folk i allt högre utsträckning väljer att vänta till sista stund med att skaffa sig passet skapar problem, inte bara för gränspolisen.

Om det är mycket att göra, så måste man prioritera passkontrollen framför provisoriska pass. Det säger Leif Lovèn vakthavande befäl på Landvetters flygplats.

- Problemet är störst på morgonen när många charterbolag flyger iväg med plan samtidigt. Då måste vi prioritera gränskontrollen och det kan innebära att vi inte hinner med att utföra provisoriska pass till resenärer, säger Leif Lovén.

Det är du som resenär som har huvudansvaret för att du har ett giltigt pass, när du ska ut och resa.

- Risken man tar när man inte har ett giltigt pass på flygplatsen är att både teknik och vår arbetsbörda hos polisen kan göra att man inte kan få ett provisoriskt pass och därmed uteblir resan, säger Leif Lovén.

Ett provisoriskt pass kostar 980 kronor, jämfört med 400 kronor för ett vanligt pass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".