Misstänkt chaufför släpptes fri men får reseförbud

Den lastbilschaufför som misstänks ha orsakat dödsolyckan på E20 utanför Vara för två veckor sedan släpptes under onsdagseftermiddagen på fri fot av Lidköpings tingsrätt.
– Han har fått lämna ifrån sig sitt pass så tingsrätten tror inte att det finns nån risk att han försvinner ut ur landet, säger mannens advokat Lars-Ola Högsborn i Lidköping.

Vid olyckan omkom en man och en kvinna skadades svårt när chaufförens lastbil krockade med deras personbil.

Chauffören hade somnat och kommit över på fel sida av E20 efter att ha arbetat en hel vecka.

– Han hade kört mycket och var trött, säger Lars-Ola Högsborn.

Tingsrätten beslöt i dag att ge mannen reseförbud, ta hans pass och dessutom måste han anmäla sig varje dag hos polisen.

– Enligt förundersökningsprotokollet finns det ingenting som tyder på att lastbilsföretaget överträtt några bestämmelser. Åkeriet har inget ansvar för det som hänt, säger Lars-Ola Högsborn.

Orsaken till att mannen släpptes är att domstolarna brukar vara restriktiva att häkta personer, som misstänks för vårdslöshetsbrott.

Chauffören är misstänkt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Det par som han krockade med hade stannat utmed E20 på väg till Stockholm för att byta förare.
Hans arbetsgivare tyckte att körningen tog lång tid och därför ville han skynda sig tillbaka till Göteborg den aktuella kvällen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".