Folkparkerna vill satsa på digital bio

Folkets hus och Folkparkernas riksorganisation FHP ansöker nu hos regeringen om stöd på 3 miljoner kronor för att bland annat digitalisera de biografer som finns på föreningarna runt om i landet.
I Skaraborg har än så länge bara två av FHP:s medlemmar digitala biografer - i Lidköping och i Nossebro.

Tanken med ansökan är att småorterna i framtiden med ett hundratal nya digitala biografer ska kunna få samma tillgång till film som nu finns i storstäderna. Men utbudet av digital film är än så länge begränsat och tekniken lider som det är nu av barnssjukdomar.

Svensk Filmindustri, som idag har 75 procent av marknaden i Sverige, har bestämt sig för att än så länge behålla den gamla tekniken.

Men Folkets hus och parker tror på den digitala filmen, och därför ansöker man nu om stöd för att uppgradera och starta fler biografer med kapacitet att visa också storfilmerna från Hollywood digitalt. Något som Christina Jonsson på biografen Stjärnan i Nossebro tror kan betyda ett lyft för biograferna på glesbygden:

- Man vill ju ha de stora amerikanska filmerna. Går det kommer det betyda väldigt mycket, säger Christina Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista