Mygginvasion på väg

Området kring sjön Östen på kommungränsen mellan Mariestad och Skövde väntas drabbas av en mygginvasion inom någon vecka.

Det handlar om så kallade översvämningsmyggor som på grund av rikligt regn och stigande vattennivåer trivs ypperligt i våtmarkerna kring sjön.

Men för människor blir myggorna en plåga. Mikael Persson bor i närheten av sjön och säger att när det är som värst får han och familjen springa mellan bilen och husdörren:

- Var och en får order om att ”nu tar du den kassen, och du tar den”. Sedan räknar vi till tre och så är det full rus in i huset. och då är det inte fråga om mer än 20-30 meter, berättar Mikael Persson.

Stigande nivåer
Minnena från den rikliga myggsommaren 2005 lär återupprepas i år. Efter allt regnande har vattennivåerna stigit två och en halv meter. Redan idag är det väldigt gott om myggor och om någon vecka befarar man alltså en veritabel invasion.

Den som inte sett myggsvärmarna har kanske svårt att ta det på allvar. Men myggorna hotar inte bara den allmänna trivseln, utan ekonomiska intressen i form av dom djur som ägs av människor runt sjön, djur som inte kan vistas ute under den kritiska perioden.

- De är sönderstressade. De springer omkring och skyddar sig mot myggorna istället för att äta, säger Åke Jonsson som är ordförande i sjön Östens sänkningsförening.

Kartläggning
I förlängningen handlar det också om sänkta fastighetsvärden om man bor i ett område som vart och vartannat år invaderas av mygg i den här omfattningen.

Nu ska myggorna kartläggas under året, och syftet med kartläggningen är att nästa år få tillstånd till myggbekämpning via helikopter, med ett medel som använts länge i Tyskland och som också testats i flera år i Sverige.

- De är väldigt selektiva och tar just översvämningsmyggorna och lämnar i princip de övriga myggorna utan åverkan, säger Åke Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".