Malin Hellten med hunden Tova

Allt fler hundföretag i Skaraborg

Vi lägger allt mer pengar på våra husdjur och de senaste åren har Skaraborg fått en mängd nya företag som ägnar sig år hundar och hundägare i Skaraborg. Bland annat nya hunddagis, hundrehabilitering och privatinstruktörer som håller kurser.

En av dem som står bakom den nya trenden är Malin Helltén från Skövde som startat företaget Hundra, hon gör bland annat problemhundsanalyser:

- Vi fokuserar på kommunikation och dialog mellan människa och hund.

Problemhundsanalyserna går till så att Malin intervjuar ägaren och så filmar hon hunden och ägaren och hur de samarbetar, utifrån det gör hon en analys och en handlingsplan.
- Jag bedömer inte vad som är ett problem utan det gör hundägaren, säger Malin Helltén.

Valpkurs
Förutom utredningarna håller hon också kurser, allt från valpkurser till specialsökskurser då hunden lär sig att leta rätt på ett särskilt ämne, till exempel som polisens narkotikahundar.

Malin Helltén är långt ifrån ensam om att ha startat ett hundföretag. I Skaraborg finns det nu bland annat dogwalking - någon som kommer hem till dig och går ut med hunden - hunddagis och många olika privatinstruktörer.

I Skara startade för ett par år sen företaget Pedadog som tillverkar pedagogiska leksaker för hundar. Godis göms i olika träfack och hunden måste klura ut hur den ska göra för att få ut godisen, den använder tassar nos och framförallt hjärnan.

Lärande leksaker
Collien Totik jobbar för fullt med att plocka ut Frolic medan husse och leksaksuppfinnaren Dag Einarsson förklarar varför den här typen av leksaker behövs idag och inte för femtio år sen:

- Då hade vi ofta hunden för en viss uppgift, jakthund, vallhund. I dag är uppgiften att vara våra sociala hjälpare. Men för att fungera som det så behöver de lite hjärngympa också, säger Dag Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".