Friande våldtäktsdom mot barn överklagas

För en månad frikändes en 40-årig man från Skara, som stod åtalad för flera våldtäkter mot en flicka, men nu överklagar åklagaren och vill att hovrätten ska döma mannen till ett fängelsestraff.

Mannen stod åtalad för flera våldtäkter på en liten flicka och för att hon skulle slippa vara med om en rättegång visades istället polisens videobandade förhör med henne. Tingsrätten frikände mannen eftersom de tyckte att flickan inte berättade så mycket själv i förhöret utan mer svarade ja och nej på polisens ledande frågor. Rätten trodde helt enkelt inte på flickan utan frikände mannen.

I sitt överklagande tycker nu åklagaren att tingsrätten har gjort fel bedömning av videoförhöret. Flickan har ett funktionhinder som gör att det varit omöjligt att göra förhöret på ett annat sätt, menar åklagaren. Hon yrkar nu att hovrätten dömer mannen till fängelse.

Också flickans advokat har överklagat den friande domen och vill att mannen ska betala ett skadestånd på över 200 000 kronor till flickan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".