Skaraborgs sista skivbutik stängs

Efter flera års dalande skivförsäljning tvingas nu Skaraborgs sista renodlade skivbutik att stänga.
För en renodlad skivbutik blir det svårt att klara sig i framtiden menar Johnny Fröjd som drivit EJ: s skivor i Lidköping sedan 1990.

Inne i Johnny Fröjds skivaffär Lidköping lyser prislapparna röda, det är utförsäljning på gång. Allting ska bort för i höst stänger han sin butik efter 17 år i branschen. Därmed stängs den sista renodlade skivbutiken i Skaraborg.

- Jag har försökt att ha ett någorlunda brett sortiment och bra service åt kunderna. Det räcker inte längre tyvärr så nu är det sista versen, säger Johnny Fröjd.

Nedladdning konkurrens
Det är svårt för butikerna som endast säljer skivor att klara sig och problemen syns även i de större städerna städerna menar Johnny Fröjd som anser att nedladdningen av musik över Internet står för den största konkurrensen.

Det visar även de senaste siffrorna från skivindustrins branchorganisation. Den senaste rapporten visar att skivförsäljningen fortsätter att minska för sjunde året i rad, det senaste året med fem procent.

Inga skivbutiker kvar
Att ladda ner musik från Internet - vare sig man betalar för det eller inte - har de senaste åren slagit ut skivbranschen och försäljningen fortsätter att dala när den digitala försäljningen över nätet ökar. Och Johnny Fröjd menar att det kommer att märkas allt tydligare bland landets skivbutiker:

- Om fem år finns det inte en skivbutik kvar i Sverige, det är min prognos. Den yngre generation bryr sig inte om det, säger Johnny Fröjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".