Kommuner får flyktingbonus

Regeringen satsar fram till och med 2009 drygt 800 miljoner kronor i ett nytt bonussystem för flyktingmottagande. Det är en form av morot för att få kommunerna att både ta emot fler flyktingar och samtidigt snabbt få ut de nyanlända på arbetsmarknaden.

Migrationsverket har sammanlagt fått 800 miljoner kronor som ska gå till att underlätta flyktingmottagandet i kommunerna.

Det är de kommuner som under hösten tecknar ett treårsavtal om flyktingmottagande som kommer att få vara med och dela på pengarna.

Dels höjs ersättningen vid flyktingmottagandet med 10 000 kronor per person, men regeringen har även infört ett bonussystem.

Bonussystemet är prestationsbaserat och går ut på att kommunerna får 20 000 kronor extra för varje nyanländ flykting mellan 18 och 65 år som under de första 12 månaderna antingen klarat sin SFI eller under denna period haft praktik eller arbete under minst 5 månader.

Det är länsstyrelserna runt om i landet som under hösten kommer att förhandla med kommunerna om att skriva på en 3-årig överenenskommelse om flyktingmottagande. Och trycket på kommunerna att ta emot nyanlända flyktingar ökar, under 2006 ansökte 24300 personer om asyl i landet och fram till den sista juni i år har migrationsverket redan fått in 17600 asylansökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".