Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor skillnad på antalet anmälningar om missförhållanden i kommunerna

Det är stor skillnad på hur många Lex Sarah anmälningar som görs inom äldreomsorgen i Skaraborgs kommuner. Personalen är skyldig att anmäla missförhållanden inom vården enligt Lex Sarah.
I en tredjedel av kommunerna gjordes inga anmälningar alls inom äldreomsorgen i fjol, medan det i andra, till exempel Mariestad gjordes ett flertal Lex Sarah anmälningar.

Men Lotta Hjoberg som är äldreomsorgschef i Mariestad menar att många anmälningar inte betyder att vården är dålig.
– Jag tycker att sju anmälningar under hela 2006 är ett gott betyg, säger hon. Det är klart att där de här anmälningarna har hänt så har det varit något som inte har varit bra, men det har gjort att vi har kunnat förbättra våra rutiner.

Mariestad stod för en tredjedel av alla lex Sarah anmälningar inom äldreomsorgen i Skaraborg i fjol. Lidköping stod för nästa tredjedel och alla de övriga tretton kommunerna stod för den sista tredjedelen.
Enligt en rapport från Länsstyrelsen så är det svårt att avgöra om många anmälningar beror på problem inom omsorgen - eller om det snarare beror på att personalan på en del håll är mer uppmärksamma på vissa händelser och mer angelägna om att anmäla.

I Skara till exempel gjordes i fjol bara en anmälan, året innan var det fem anmälningar och Lena Bjugård Bränfeldt som är omsorgschef för Omsorgsförvaltningen menar att den minskningen beror på kommunens kvalitetsarbete.
– Vi har jobbar medvetet med bemötandefrågor och infört en kvalitetsgaranti, säger hon.

Länsstyrelsen kartlägger varje år Lex Sarahanmälningar inom äldreomsorgen. 2006 gjordes totalt 23 anmälningar i Skaraborg, 2005 gjordes 26 anmälningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".