Ambulansvården i väst ska utvecklas

Den vård som ges i ambulanser ska utvecklas. Det västsvenska forskningsprojektet Lindra ska bättra på ambulanspersonalens kunskap i att bemöta patienter med hjärtproblem.

Birgitta Wireklint Sundström som leder projektet tror att patienternas tillfrisknande har en del att göra med det första bemötandet:

- Jag är övertygad om att det här ögonblicket när du blir omhändertagen av vårdare inom ambulanssjukvården kommer följa dig resten av livet.

Hon menar att det är extra viktigt att patienter med hjärtproblem ska hålla sig lugna. Annars är det lätt hänt att de hamnar i en ond cirkel. Smärtan i bröstet leder till oro, som sedan leder till ångest, som leder tillbaka till mer smärta.

Projektet Lindra ska mynna ut i en vidareutbildning för ambulanspersonal. Den ska öka insikten i hur man hanterar stressade patienter:

- Att aldrig låta rutinen ta överhanden utan att just den patientens unika situation som blir det som styr vårdinsatsen, säger Birgitta Wireklint Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".