Allt fler biodlare i Mariestad

Att syssla med biodling blir allt ovanligare och sedan 80-talet har antalet biodlare halverats enligt Sveriges Biodlares riksförbund.
Men i Mariestad har den lokala biodlarföreningen lyckats att vända den negativa trenden genom att satsa på en gemensam bigård där de anordnar kurser. Föreningen har nu fler medlemmar än någonsin tidigare.

Mariestad biodlarförening var för några år sedan, liksom flera biodlarföreningar i Sverige, på väg att försvinna. Men då satsade man i Mariestad på en bigård.

Den här satsningen var nödvändig för att locka fler till att börja odla bin, menar Lars Nolberger, ordförande i Mariestads biodlarförening:

- Det har gett så stort utslag att vi är tvingade att bygga nytt, säger han.

På föreningens bigård har man de senaste åren arrangerat kurser för att locka nya biodlare. På bigården får de nya biodlarna en bättre insikt i hur det är att odla bin eftersom man där får chansen att ta hand om föreningens gemensamma bisamhällen.

Marie Sandberg från Mariestad har i vinter utbildat sig till biodlare och har nu fyra egna samhällen. För henne var det viktigt att få den praktiska utbildningen på bigården:

- Det betyder jättemycket, för det finns så mycket som man absolut inte kan läsa sig till, säger Marie Sandberg.

Hon tycker också det verkar som om allt fler kvinnor intresserar sig för biodling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".