Jens Lanestrand med sonen Felix.

Demonstration mot genmanipulerade grödor

På onsdagen demonstrerade Förbundet Sveriges Småbrukare utanför Bjertorp mot genmodifierade grödor.
På Bjertorp utanför Kvänum har under flera år genmodifierad raps odlats på försök.

Det var en liten skara som demonstrerade vid den lilla försöksodlingen. På de handskrivna plakaten stod bland annat ”Vi vill inte ha genskräp i vår natur” och ”Det finns ingen ångerknapp”. På fältet bakom lyste rapsen - en raps som har högre fetthalt än vanlig raps och som dessutom är antibiotikaressistent.

Jens Lanestrand från Vänersborg säger att han som konsument är orolig för sig och sina barn.

- Jag månar om att ha bra mat för mig och mina barn, säger han.

Men enligt Christoffer Vamling som är ansvarig för biosäkerhet på företaget Plant Science sweden som genomför försöken i Vara menar att oron för genmodifierade grödor mest beror på felaktig information:

- Man skulle kunna säga att det är en hel del ryktesspridning och att man ofta inte sätter det i relation till vad som finns redan idag. Och hur vi förädlar dag och vad det finns för möjligheter och risker med dagens förädling, säger Christoffer Vamling.

I dag finns flera försöksodlingar med olika sorters grödor i Sverige. På andra håll i Europa odlas redan genmodifierad maj kommersiellt och EU hanterar just nu en anökan om genmodifierad potatis och enligt Christoffer Vamling kan det bli aktiuellt med kommersiell odling av den redan nästa år i Sverige.

- Jag är orolig över framtiden och vad som händer om vi öppnar upp för det här, säger Jens Lanestrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".