Nytt fartrekord på Västra stambanan

Med minsta möjliga marginal satte ett Reginatåg ett nytt hastighetsrekord på Västra stambanan mellan Skövde och Töreboda på onsdagseftermiddagen.
Det nya rekordet är 282 kilometer i timmen, vilket är en kilometer snabbare än det gamla rekordet som sattes förra året.

Det handlar om försök att få fram en ny generation tåg som skulle kunna korta restiden mellan Stockholm och Göteborg. Dagens snabbaste tåg, X2000 går i 200 kilometer i timmen, men förhoppningen är att det nya tåget skulle kunna komma upp i 250. Och dessutom ha en lägre energiförbrukning än dagens snabbtåg.

Just sträckan mellan Skövde och Töreboda har ett rakt och bra spår att köra fort på, men försöken fortsätter nu i olika kurvor för att se hur det går där. Och ett eventuellt tåg i kommersiell drift är fortfarande långt borta: 

I trafik om åtta år
- Mellan åtta och nio år innan man ser ett sådant här fordon som skulle kunna sättas i trafik i Sverige, säger Tohmmy Bustad, projektledare på Banverket.

Provkörningarna inleddes förra året och kommer avslutas nästa sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".