Oklart vem som ansvarar för bortspolad väg

Vem som ytterst har det ekonomiska ansvaret för att återställa de bortspolade vägarna i Råbäck på Kinnekulle är komplicerat. Götene kommun avsäger sig i allt ansvar och enligt gatuchefen Lars Andersson är det markägaren som har ansvar. Men lantmäteriet håller inte med.

Enligt Lars Andersson på Götene kommun får markägaren Erik Hemberg statligt och kommunalt bidrag för att hålla vägarna i gott skick.

Men enligt lantmäteriet finns det servitut på området, vilket skulle innebära att det är fler som har ansvar för vägen. Allt är alltså ännu inte sagt om hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas och det kan bli en lantmäteriförättning om vem som har ansvaret för vägarna - något som i sista hand kan leda till en rättslig process.

I semestertider kan det vara svårt att få tag i någon som kan laga vägarna.

- Mer vatten lär ju komma och det måste göras något ordentligt så att det inte blir så här hela tiden, säger Merta Stallin, en av de som drabbats av de bortspolade vägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".