Kvinna avled efter att hon nekats ambulans

Skaraborgs sjukhus har anmält sig själva enligt lagen om lex Maria efter att en kvinna i Falköping ramlat så illa att hon bröt nacken och senare dog. Ambulansen som kom till platsen upptäckte inte att kvinnan brutit nacken utan lämnade henne kvar hemma.
Händelsen inträffade i påskas.

Det var mycket som gick snett när kvinnan ramlat och mannen ringde SOS Alarm. Det krävdes sju samtal innan en bil skickades, och då skickades först en bårtaxi. Först därefter kom en ambulans, vars personal gjorde en felaktig bedömning som inte tog kvinnan till sjukhus.

Anders Hagman, chefsläkare vid Kärnsjukhuset i Skövde, medger att ambulanssjukvårdarna inte följde de regler som finns, och att den egna utredningen hittade brister i hanteringen. Han menar också att bedömningen från SOS Alarm om att detta inte var så allvarligt, kan ha påverkat ambulanssjukvårdarna:

- Någonstans bär man med sig att den organistion som ska ta ställning till om vi ska åka ut eller inte gjort bedömningen att det egentligen inte behövs, säger Anders Hagman.

SOS Alarm har gjort en egen utredning, och anser att man inte gjort något fel. Detta beroende på att både kvinnan och framförallt den man som ringde var berusad. Det gjorde att det var svårt att få fram relevant information, menar SOS Alarms platschef Hans Rechte:

- Med de uppgifter vi fick så var det en relevant bedömning, det vill säga att transporten borde fungerat med den här vårdtaxin, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".