Medvetslös tioåring nekades ambulans

En tioårig flicka i Lidköping var nära att avlida efter ett bistick i förra veckan. Flickan blev medvetslös och hennes farföräldrar - som hon besökte - larmade SOS men fick beskedet att det inte fanns någon ambulans tillgänglig.
SOS medger nu att de gjort en felbedömning och borde ha skickat en ambulans.

Nu blev det istället tioåringens farföräldrar som fick köra flickan i ilfart till sjukhuset. Under resan försämrades hennes tillstånd och hon förlorade medvetandet.
– Det är ett hån att göra så när en tioårig flicka håller på att dö, säger flickans faster Gordana Sundberg. De hade kunnat intubera henne i ambulansen så att hon inte hade behövt vara utan syre så länge. Som det är nu vet vi inte om hon kan ha fått hjärnskador.

Att det fanns en tillgänglig ambulans i Lidköping som hade kunnat hämta flickan bekräftas av Jan Eriksson, som är enhetschef inom ambulanssjukvården i Skaraborg.
– SOS i Göteborg ser hela tiden var våra ambulanser befinner sig via GPS, säger han. En av våra ambulanser var ledig på stationen.

På SOS nekar man till att familjen skulle ha fått beskedet att det inte fanns någon tillgänglig ambulans och menar att det måste varit ett missförstånd. Men man medger att operatören har gjort fel bedömning och att en ambulans borde ha skickats.
– Med facit i hand när vi vet hur det har gått så kan vi konstatera att patienten hade mått bättre om vi hade skickat en ambulans, säger Mikael Marberg, driftschef på SOS alarm i Västra götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".