Präst vill stoppa svart betalning till präster

Karin Långström Vinge, präst i Skövde, vill tillsammans med några kollegor få ett slut på att präster ska ha betalt för bröllop och begravningar när de tjänstgör utanför den egna församlingen. De har nu skrivit en motion till kyrkomötet i höst.

– Kyrkotillhöriga har ju redan betalt sin kyrkoavgift och får alltså betala ytterligare en gång, bara för att de vill ha en annan präst än de som finns i församlingen, säger Karin Långström Vinge, som själv är präst i Skövde pastorat, och ledamöt av kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledmöter.

En lösning som föreslås i motionen är att en präst istället skulle bli tillfälligt anställd i den församlingen där den aktuella begravningen eller bröllopet äger rum. Sedan skulle församlingarna kunna kvitta lönekostnaderna mellan sig.

– Då vet alla vad som gäller och man slipper pinsamma frågor till prästen om reseersättning och så vidare, säger Karin Långström Vinge.

Kyrkomötet genomförs i två sittningar i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".