SOS ljög om ambulanser i Lidköping

I går berättade vi om en tioårig flicka från Lidköping som efter att ha fått en allergisk chock nekades ambulans och fick köras medvetslös till sjukhus av sina farföräldrar.
SOS förnekar att de skulle ha sagt att det inte fanns någon tillgänglig ambulans, men på bandupptagningen av samtalet hörs operatören säga just det.

Idag styrks uppgifterna om att SOS gjorde fel. En inspelning av larmsamtalet har spelats upp för Jan Eriksson, chef för ambulanssjukvården i Skaraborg. Han bekräftar att SOS har lämnat fel uppgifter till flickans farföräldrar under larmsamtalet.
– Två minuter in i samtalet säger operatören ”Jag har ingen ambulans i Lidköping just nu”, säger Jan Eriksson. Hur vi än vänder och vrider på det så är det så.

Det var i förra veckan som den tioåriga flickan blev mycket dålig efter ett bistick. Hon tappade medvetandet och slutade andas men när henne farföräldar ringde 112 nekades de ambulans eftersom det enligt SOS inte fanns någon tillgänglig i Lidköping. Det visade sig inte stämma. Det fanns en ambulans ledig när flickan blev sjuk, något som SOS- operatörerna med hjälp av GPS-utrustning har kontroll över.

I går sa Mikael Marberg , driftschef på SOS i Västra Götalands län att de aldrig nekat flickan ambulans. Larmsamtalet som spelades in har nu spelats upp för Jan Eriksson vid ambulansen i Skaraborg, som bekräftar att SOS givit flickans farföräldrar fel besked angående ambulansen och på så sätt tvingat dem att chockade och i ilfart själva skjutsa den svårt sjuka flickan de 13 km till sjukhuset.

Men på SOS hävdar man fortfarande att de aldrig har sagts att det inte fanns någon ambulans i Lidköping.
– Det är tråkigt att man har missuppfattat situationen, säger Mikael Marberg, driftschef på SOS i Västra Götalands län. Operatören kanske inte har varit helt tydlig, men innebörden är att det inte fanns någon ambulans precis där flickan befann sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".