Många olyckor med barn på sommaren

Antalet olyckor bland barn och ungdomar ökar kraftigt under sommarmånaderna. De yngsta barnen måste uppsöka läkare dubbelt så ofta under sommaren som under resten av året. Det visar en ny rapport från Räddningsverket:

Mest olycksdrabbade är barn upp till sex år. Där ökar olyckorna med 50 procent under sommaren. Det vanligaste är fallolyckor och skador på huvudet medan de äldre barnen oftare råkar ut för frakturer på armar eller händer.

Lek på studsmattor har blivit en stor bov när det gäller den här statistiken. Från noll sådana rapporterade olyckor i början av 2000-talet till cirka 5.000 olyckor idag.

– Det går naturligtvis inte att undvika alla typer av olyckor, säger Jan Schyllander, som är utredare på Räddningsverket och har tagit fram rapporten. Men det går att ha uppsikt och att se till att farliga saker inte ligger framme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".