Essungabo vill göra vägarna säkrare

Landets första trafiksäkerhetsanläggning för motorcyklar och fyrhjulingar kan komma att byggas i Essunga. På en särskild bana ska förarna öva svåra moment och på så sätt bli säkrare i trafiken.

- Genom att vidarutbilda motorcyklister skulle man kunna minska olyckorna ute på vägarna, säger Per-Åke Lundberg som är initiativtagare till banan.

Den planerade tafiksäkerhetsanläggningen består av en stor oval bana, men det ska också finnas mindre vägar och rondeller. Tanken är att man ska kunna träna olika moment till exempel inbromsningar och tvära svängar med syfte att bli en säkrare förare i den vanliga trafiken.

– Idén uppkom efter att ha sett liknade banor ute i Europa, säger Per-Åke Lundberg som är mannen bakom trafiksäkerhetsanläggningen.

Kurserna planeras bli mellan en och tre dagar långa och ska ledas av utbildade instruktörer. Kostnaden för en kurs kommer troligtvis ligga på 1000-1500 kr men vad hela kostnaden för anläggningen kommer bli är ännu inte klart och exakt plats vart den ska ligga är heller inte klart.

Men att den kommer bli av det är Per-Åke nästan säker på och på kommuen tycker man det är en väldigt intressant idé, säger A M Ahlströmmer kommunutvecklare i Essunga.
– Det finns en väldig utvecklingspotetial i en sådan här anläggning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".