Stor ökning av klamydia

Könssjukdomen klamydia fortsätter att öka. Antalet smittade personer i Västra Götaland ökade med 30 procent under första halvåret i år jämfört med förra året.

Enligt statistik från smittskyddsenheten i Västra Götaland har 3097 fall anmälts mellan januari och juni i år. Förra året var den siffran 2358. Och antalet klamydiafall har stadigt ökat de senaste sju åren med ett par enstaka undantag.

2006 var det lite färre som smittades än 2005, men enligt smittskyddsläkare Karin Stenquist berodde det främst på en ny form av klamydiasmitta som inte upptäcktes vid provtagning. Det gjorde att många gick omkring med klamydia utan att veta om det.

Ökningen i Västra Götaland är alltså 30 procent första halvåret i år jämfört med förra året, men i hela landet är siffran ännu högre - en ökning på 50 procent. Och Karin Stenquist menar att ökning beror på ändrade sexvanor:

- Man har fler partners och man använder inte kondom.

Inom sjukvården frågar man sig hur man ska förebygga och hejda smittospridningen.

- Vi har inte haft några nationella stora kampanjer inom det här området på många många år. Man har reklam för många saker på tv, radio och i tidningar, men inte för kondomer, säger Karin Stenquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".