Färre kejsarsnitt på KSS än i landet i stort

Kärnsjukhuset i Skövde gör färre kejsarsnitt än riksgenomsnittet. Och andelen kejsarsnitt har legat konstant i Skaraborg de senaste åren, medan de ökar i övriga Sverige.

Det är viktigt att hålla nere antalet kejsarsnitt säger Jan Leyon som är förlossningsöverläkare på KSS i Skövde:

- Det är framför allt större risk för kvinnan. Det finns även en liten olägenhet vid kejsarsnitt även för barnet.

Bra upplevelse viktigt
Under de senaste åren har personalen på förlossningen på KSS jobbat aktivt med att få ner andelen kejsarsnitt. Det gör man främst genom att inrikta sig på förstföderskorna.

- Om man kan ge dem en bra upplevelse av förlossning och en fin förlossning då blir både kejsarsnittfrekvensen lägre för den kvinna och för när hon ska föda barn nästa gång, säger Jan Leyon.

Ungefär en fjärdedel av de planerade kejsarsnitteten beror på att kvinnan känner oro och rädlsa för en normal förlossning. Ofta är det kvinnor som fött barn tidigare och haft en svår upplevelse, vanligtvis en mycket smärtsam och långdragen förlossning.

Kortare förlossning
Därför försöker man i Skövde också göra förkorta själva förlossningen, man är mer uppmärksam på tidiga signaler om att förlossningen kommer dra ut på tiden. Och att all personal är medveten om problemet spelar stor roll i att hålla ner andelen kejsarsnitt menar Jan Leyon.

- Att vi konstant pratat om detta de sista tre åren har bidragit till att vi kan hålla samma nivå som tidigare och inte ökat som övriga Sverige.

På KSS är ungefär 15 procent av förlossningarna en förlossning med kejsarsnitt. Och Jan Leyon tror att det kan bli önnu färre.

- Någonstans runt tio procent är en siffra som jag tror kan vara rimlig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista