Lång väntan på ambulans på torget i Lidköping

Problemen med ambulansen i Lidköping fortsätter. På kort tid har återigen ett fall inträffat där ambulansen haft svårigheter att komma till olycksplatsen. När Carina Jonssons far hastigt insjuknade på torget i Lidköping i lördags tog det drygt 40 minuter innan ambulansen kom till plasten, för att sedan köra fadern vidare till sjukhuset ett stenkast bort.

– Vi var på torget för att handla och titta lite, när pappa plötsligt blev sjuk, säger Carina Jonsson. Han satte sig ner och svimmade direkt.

Carina Jonsson ringde 112 och fick då beskedet att ambulansen var i Mariestad och att de måste vänta. Hur länge fick hon inte veta. Efter 20 minuters väntan ringde hon 112 igen och fick då beskedet att det skulle ta ytterligare 20 minuter innan ambulansen kunde vara framme. Efter dryga 40 minuter kom ambulansen till torget i Lidköping.
– Varför tar det så lång tid? undrar Carina Jonsson. Vi trodde ju att pappa skulle gå bort på torget där.

På kort tid har nu flera fall där ambulansen har haft problem med att nå olycksplatsen inträffat.
Tidigare i veckan berättade SR Skaraborg om en tioårig flicka från Lidköping som nekats ambulans trots att hon var mycket nära att dö efter ett bistick.
I maj skadades en 37-årig kvinna från Lidköping i en trafikolycka men det fanns då ingen ambulans tillgänglig som kunde hjälpa henne. Istället fick hon föras tioll sjukhus med polisbil och var nära att inte klara sig.

För Carina Jonssons pappa slutade det bra, men hon är oroad över hur det kan sluta för andra i framtiden om inte ambulansen kommer fram.
– Det känns skrämmande att vi har sjukhusen så nära, men inga ambulanser som kan ta oss dit, och att flera har fått köra in själva. Så ska det inte behöva vara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista