Forskning ska hjälpa uttråkade hästar

Många hästar uppvisar beteende-störningar. De biter i krubban eller gungar stereotypt med huvudet, så kallad vävning.
Nu vill två forskare på SLU i Skara ta reda på mer om detta och i förlängningen förhindra det.

– Ju mer tid i spiltan i boxen desto större risk att hästen utvecklar en beteendestörning, säger Anna Lundberg, en av forskarna på SLU.

Hästen är flockdjur som är beroende av social kontakt med andra hästar, men också ett djur som ursprungligen ägnade nästan all vaken tid åt att beta. Våra moderna hästar står ofta i stall avskilda från artfränder och får energirik mat som äts upp på några minuter. Så vi har berövat våra hästar mycket av det naturliga beteendet, men de här beteendestörningarna är långt ifrån specifikt för Sverige.
– I liknande studier utomlands har man kommit fram till att mellan fem och 35 procent av hästarna har sådana här störningar, säger Anna Lundberg.

Anna Lundberg har nu tillsammans med Maria Andersson i SLUs regi kartlagd 60 hästar med störningar och de är på jakt efter fler hästar för att ta reda på mer om beteendeproblem hos hästar. Och målet är enligt Maria Andersson klart.
– Det viktigaste är att kunna förebygga det här. Vi måste ha så bra miljöer för hästarna att sådana här problem inte uppstår, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista