Utbildning ska minska falsklarm till räddningstjänsten

Allt för många automatlarm som räddningstjänsten åker ut på beror på att de som har larmet installerat inte kan hantera det. Enligt Tommy Emriksson som är överbrandmästare i Skaraborg kunde 95 av 100 automatlarm som Räddningstjänsten åker på ha undvikits.

Därför kommer till hösten att hållas en utbildning i Skaraborg för att minska antalet falsklarm.

Bland annat vill räddningstjänsten att de som har larm ska utse ansvariga personer som ser till att brandlarmen stängs av när det finns risk för att de kan utlösas i onödan. Ofta är det vid städning eller reparationsarbeten på industrier som larmen löser ut.

Risken att räddningstjänsten befinner sig på fel plats när ett skarpt larm går ökar ju fler falsklarm som går. Dessutom leder många falska larm från samma adress till att räddningstjänsten till slut bryr sig mindre om vissa larm.

- På vissa ställen är det så, det blir ju lite ”ah, ni behöver inte ta på er, det är nog ingenting”, säger Tommy Emriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista