Kvinnohuset saknar utlovade pengar

I fjol lovade samtliga kommuner i Skaraborg att skjuta till bidrag till Kvinnohuset Tranan som drivs av kvinnojourerna i Skövde och Falköping. Men trots påminnelser har flera av kommunerna ännu inte betalat in några pengar.

- Har de lovat pengarna så räknar man med att de kommer betala dem i början av året, säger Karin Engman, ordförande för Kvinnohuset.

Men de gjorde de inte. Bara två kommuner - Vara och Gullspång - betalade in det utlovade bidraget i början av året. Löftet från Skaraborgs kommuner var att kvinnohuset skulle få fyra kronor per invånare och kvinnojourerna i Skaraborg en krona under tre år. Efter en påminnelse har majoriteten av kommunerna betalat in pengarna som är avgörande för att kvinnohuset ska kunna fortsätta drivas.

Vill inte behöva tjata
- Vi ska ju inte behöva tjata om det nu, vi har ju fått beslut på det, säger Karin Engman.

Tre kommuner har ännu inte betalat in ett öre till kvinnohuset, det är Grästorp, Mariestad, Götene. Karin Engman tror att det till stor del beror på slarv.

- Man tar det inte på allvar. Vi lägger ner så många timmar ideellt och då tycker man att det vore en självklarthet för kommunerna att ställa upp med de pengar som behövs. Dessuotm är det en stor nackdel för de kvinnor och barn som behöver hjälp.

”Det ska betalas ut”
En av kommunerna som ännu inte betalat in till verksamheten är Mariestad där Mikael Eriksson är tillförordnad socialchef och han vet inte vad de uteblivna pengarna beror på.

- Jag ska kolla upp det här. Det finns ett beslut på att Mariestads kommun stödjer Kvinnohuset Tranan, så det ska betalas ut.

(Efter intervjun meddelade Mikael Eriksson att pengarna satts in på Kvinnohusets konto. Kvinnohuset får knappt 100 000 kronor och kvinnojourerna i skaraborg drygt 20 000. Det hela berodde på ett misstag och pengarna ska finnas tillgängliga nästa vecka.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista