Bönder vill skaffa bredband till Holmestad

I Holmestad i Götene kommun är bönderna trötta på sega uppkopplingar via telefonmodem för att använda Internet. Därför har nu byborna startat föreningen Holmnet.
Tanken är att medlemmarna själva ska betala anläggningen av bredband för snabbare Internet.

För lantbrukarna i trakten är snabb uppkoppling till Internet ett måste.

- Det utvecklar sig hela tiden, säger Gunnar Forsberg som driver en gård i Holmestad.

Han berättar att många av bönderna i Holmestad är beroende av Internet. Själv har han börjat använda sin dator alltmer i arbetet. Bland annat så betalar han företagets räkningar, anmäler arealer till krav, ansöker om EU- stöd och handlar varor till gården över Internet.

Långsam uppkoppling
Men med dålig uppkoppling kan det enklaste ärende ta mycket lång tid och därför har flera lantbrukare i Holmestad startat föreningen Holmnet.

- Problemet här på landsbygden är det att vi har så dåligt nät, det hänger inte alls med, säger Gunnar Forsberg.

Tanken är att föreningens medlemmar tillsammans betalar utbyggnaden av bredband. Om ett hundratal hushåll blir medlemmar i föreningen så kommer utbygganden att kosta omkring 30 000 - 40 000 kronor per hushåll.

Nödvändig satsning
Sveriges Radio Skaraborg har tidigare berättat att boende i Hyringa i Grästorps kommun har gjort liknande satsningar.

Gunnar Forsberg menar att satsningen är nödvändig om han ska hänga med i den datorutvecklingen som finns inom lantbruket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista