Trotjänaren Grålle firade 60 år

I år firar Fergusontraktorn Grålle 60 år.
På söndagen väcktes många gamla minnen till liv när jubilaren firades utanför Skara.
– Många har kört en, andra minns dem eller så hade föräldrarna en. Det är mycket nostalgi, säger Lennart Olofsson i Svenska Fergusonklubben Grålle.

Det var sextio år sedan den första grållen kom och det var startskottet för en revolution inom lantbruket. Under 50-talet dominerade den fullständigt på åkrarna. Då kostade en Grålle ungefär 7 000 kronor och priset skiljer inte så mycket från det som gäller idag, men det beror naturligtvis på skicket.  

På söndagen firades Grållen med att ett tjugotal veterantraktorer plöjde upp åkern som hör till Uddetorp i Skara så visades sen veterantraktorerna upp i Fornbyn. Och om sanningen ska fram så är det kanske en passande plats för 60-åringen för Grållen har i dag av naturliga skäl ingen framträdande plats i det svenska jordbruket.

- Den ersatte ju hästen egentligen så det här var ju en modern grej, men nu är de ju helt ute. De används väldigt lite i vanligt bruk i dag, säger Lennart Olofsson.  

Helt vill han dock inte räkna ut dem.

- Nu har de hängt med i 60 år. Vi får se hur länge till det blir!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista